• تاریخ انتشار : 1404/02/18 - 06:34
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 75
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

اولین نشست شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران در دوره مدیریتی جدید

تأکید رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بر لزوم تقویت زیرساخت‌های فناوری اطلاعات در نظام سلامت

دکتر سید رضا رئیس‌کرمی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، در نشست شورای فناوری اطلاعات دانشگاه، با بیان اهمیت تحول دیجیتال در نظام سلامت کشور، بر ضرورت سرمایه‌گذاری فوری و مؤثر در زیرساخت‌های فناوری اطلاعات تأکید کرد.

به گزارش روابط عمومی مرکز فناوری اطلاعات و تحلیل داده دانشگاه علوم پزشکی تهران، در نخستین جلسه شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران که روز 16 اردیبهشت ۱۴۰۴ در سالن مدافعان سلامت برگزار شد، اعضای شورای فناوری اطلاعات دانشگاه گردهم آمدند تا دستاوردهای حوزه فناوری اطلاعات در سال‌های اخیر را بررسی کرده و چشم‌انداز آینده را ترسیم کنند.

بهبود محسوس در نسخه‌نویسی و مدیریت پرونده‌های بستری
رئیس دانشگاه با اشاره به بهبودهای حاصل‌شده در فرآیندهای نسخه‌نویسی سرپایی و مدیریت پرونده‌های بستری گفت:«بخش عمده‌ای از مشکلات سابق، امروز سامان یافته‌اند. البته هنوز چالش‌هایی وجود دارد، اما شرایط نسبت به گذشته به‌طور چشمگیری تغییر کرده است. در بیمارستان‌هایی که در آن‌ها کار می‌کنیم، اشکالات کاهش‌یافته و مسیر روشن‌تری پیش رو داریم.»

ایجاد مرکز ملی نوآوری‌های سلامت دیجیتال
دکتر رئیس‌ کرمی از راه‌اندازی قریب‌الوقوع یک مرکز ملی فناوری اطلاعات سلامت با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری خبر داد و گفت: «مکاتبات لازم با رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور انجام شده تا هر ایده‌ای در این زمینه به این مرکز ارجاع شود. این یک اقدام ملی است و نباید آن را صرفاً محدود به دانشگاه علوم پزشکی تهران دانست.»

موضوع جذب نیروی انسانی در حوزه فناوری اطلاعات
رئیس دانشگاه از بحران جذب نیروی انسانی متخصص در حوزه IT خبر داد و گفت: «در شرایط حاضر در حوزه‌های پرستاری و IT این کمبود نیروی انسانی می‌تواند ما را با چالش جدی روبرو کند و لازم است از تمام ظرفیت‌ها و ابزارهای قانونی برای جذب و نگهداشت نیرو استفاده کنیم.»

خطر قفل شدن بیمارستان‌ها در صورت بروز اختلال فناورانه
دکتر رئیس‌کرمی هشدار داد که در صورت اختلال دو ساعته در زیرساخت‌های فناوری اطلاعات، فعالیت بیمارستان‌ها متوقف خواهد شد و تاکید کرد: « تهدیدات در حوزه IT با باید جدی گرفت، در صورت وقوع بحران و حادثه اگر سامانه‌ها از کار بیفتند، در عرض چند ساعت بیمارستان‌ها فلج می‌شوند و آسیب‌های مالی و جانی جبران‌ناپذیری رخ خواهد داد.»

لزوم حفظ و پشتیبانی نیروهای کلیدی متخصص
دکتر رئیس‌ کرمی در پایان با اشاره به نقش نیروهای باتجربه در بخش‌های حساس نظیر جراحی قلب گفت: «باید به نیروهایی که سال‌ها تجربه‌اندوزی کرده‌اند بها دهیم. بسیاری از آن‌ها اگر کنار بروند، جایگزینی ندارند. باید برای نگهداشت این نیروها سرمایه‌گذاری کنیم.»

این نشست، که نخستین جلسه این شورا در دوره مدیریتی جدید دانشگاه محسوب می‌شود، به بررسی عملکرد ۳.۵ سال گذشته و تدوین برنامه‌های توسعه‌ای سال ۱۴۰۴ دانشگاه در حوزه فناوری اطلاعات اختصاص داشت. همچنین، برنامه ۱۴۰۴ به‌عنوان برنامه اورژانسی دانشگاه برای بازسازی ناوگان زیرساختی بر پایه برنامه جامع مطالعاتی ارائه شد. 

ارائه گزارشی جامع از دستاوردهای ۳.۵ ساله
دکتر سید احمد رضائی، مدیر آمار و فناوری اطلاعات، گزارش جامعی از تحولات حوزه فناوری اطلاعات در سال‌های اخیر ارائه کرد. وی به تأسیس مرکز فناوری اطلاعات و تحلیل داده اشاره کرد که پس از مطالعات گسترده در دبیرخانه تحقیق و توسعه سیاست‌های دانشگاه در شهریور ۱۴۰۰ شروع و با زحمت و پیگیری‌های ۲.۵ ساله سرانجام در انتهای سال 1403به تصویب دانشگاه و سپس وزارت متبوع رسید. این مرکز، با ساختاری جدید شامل سه اداره، چهار گروه تخصصی، و با توسعه پست‌های سازمانی، به‌عنوان واحدی مستقل با استقلال مالی (با هماهنگی معاونت توسعه مدیریت و برنامه‌ریزی منابع و مدیریت بودجه) فعالیت خواهد کرد. دکتر رضائی همچنین از ضرورت اقدام برای نوسازی زیرساخت‌های مستهلک فناوری اطلاعات خبر داد و گفت: سرمایه‌گذاری‌ای که برای ارتقای شبکه دانشگاه، تقویت امنیت سایبری، و توسعه سیستم‌های چندلایه بک‌آپ به‌منظور حفاظت از داده‌های حیاتی ضرورت امروز دانشگاه برای جلوگیری از مخاطرات احتمالی در آینده و توسعه اقامات آتی است. در ادامه، مدیر فناوری اطلاعات دانشگاه به اجرای پروژه‌های کلیدی همچون یکپارچه‌سازی سامانه‌های اطلاعات بیمارستانی، راه‌اندازی نسخه همیشگی بانک اطلاعاتی (HA)، توسعه داشبوردهای مدیریتی، راه‌اندازی کلینیک مجازی و توسعه سامانه پرونده الکترونیکی درمانگاهی اشاره و تأکید کرد که این اقدامات موجب بهبود فرایندهای درمانی، افزایش امنیت اطلاعات بیماران و سهولت دسترسی به داده‌های پزشکی شده است. همچنین، تفاهم‌نامه‌ای با مرکز ملی فضای مجازی منعقد شده است تا از فناوری‌های نوین در بخش سلامت و آموزش بهره گرفته شود. علاوه بر این، پروژه‌هایی نظیر تعویض سیستم‌های PACS مراکز درمانی، راه‌اندازی سامانه نوبت‌دهی یکپارچه، و ارتباط بین سامانه‌های HIS، سبـارا و کلینیک مجازی انجام شده است تا خدمات درمانی دانشگاه به شکل یکپارچه و هوشمند ارائه شود.

زیرساخت‌ها و امنیت سایبری
یکی از محورهای اصلی جلسه، بحث ارتقای زیرساخت‌ها و امنیت سایبری دانشگاه بود. در این راستا، پروژه ارتقای ایمیل سرور دانشگاه به پلتفرم جدید اجرایی شد و بر ضرورن راه اندازی مرکز مدیریت و امنیت اطلاعات (SIEM) با هدف مقابله با حملات سایبری تأکید گردید. دکتر رضائی همچنین از راه‌اندازی سامانه احراز هویت یکپارچه (SSO) و اجرای پروژه مدیریت داده‌های کلیدی (MDM) خبر داد که موجب بهبود فرآیندهای احراز هویت و مدیریت داده‌ها در دانشگاه شده است. همچنین دانشگاه در راستای پایش و نظارت مستمر بر عملکرد فناوری اطلاعات ، پروژه‌های مرتبط با تحلیل داده، مدیریت داشبوردهای بلادرنگ و توسعه سامانه‌های مانیتورینگ را اجرایی کرده است.
از دیگر محورهای اصلی این نشست شامل نوسازی زیرساخت‌های فناوری اطلاعات، توسعه خدمات دیجیتال، نقش هوش مصنوعی در مدیریت دانشگاه، و یکپارچه‌سازی سامانه‌های هوشمند بود. همچنین، چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی دانشگاه در مسیر تحول دیجیتال و ارتقای خدمات دانشگاه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در ادامه این نشست، دکتر فتوحی، رئیس مرکز تحقیق و توسعه سیاست‌های دانشگاه با اشاره به تحولات مهم سال ۱۴۰۰، بیان داشت که در آن زمان، با حضور دکتر رضائی و شکل‌گیری تیم جدید، دانشگاه تصمیم گرفت ساختار IT را به جای معاونت، به‌صورت یک سازمان مستقل اجرا کند. ایشان تأکید کردند که:" مدل مدیریتی جدید، استقلال مالی بیشتری به حوزه فناوری اطلاعات خواهد داد و امکان مدیریت مؤثرتر را فراهم خواهد کرد." همچنین، پیشنهاد نمود که مرکز فناوری اطلاعات بتواند ساختار مستقلی با اختیار مالی مشخص داشته باشد، مشابه یک مرکز تحقیقاتی تا مدیریت مؤثرتری اعمال شود و اهداف شورای فناوری اطلاعات به نتایج مشخصی برسد.
دکتر چوبینه معاون توسعه مدیریت و برنامه‌ریزی منابع نیز تأیید کرد که تحولات چشمگیری در حوزه فناوری اطلاعات رخ داده است و افزودند:" اهمیت فناوری اطلاعات بر کسی پوشیده نیست؛ امروزه حتی ساختمان‌ها و کارهای نرم‌افزاری به این حوزه وابسته‌اند."
دکتر پورغریب معاون دانشجویی فرهنگی ضمن قدردانی از اقدامات انجام‌شده، تأکید کرد که:" تحولات زیادی در حوزه دانشجویی رخ داده است؛ از جمله توسعه پروفایل فرهنگی، سلامت جسم و روان، و فعالیت‌های مختلف دانشجویی. اما اکنون نیاز به یک جهش داریم تا سامانه‌های موجود به هم متص شوند و داده‌های دانشجویی بهتر مدیریت شوند." ایشان پیشنهاد کردند که هوش مصنوعی به سیستم آموزشی و دانشجویی متصل شود تا در صورت افت تحصیلی دانشجویان، سیستم به‌صورت خودکار آنان را به مراکز مشاوره ارجاع دهد. همچنین، ضرورت تسهیل ارتباطات دانشجویان از طریق سامانه تیکتینگ مطرح شد تا دانشجویان و پرسنل بتوانند مشکلات را سریع‌تر با مسئولان در میان بگذارند.
دکتر جعفریان، معاون بین‌الملل، پیشنهاد کردند که خدمات دانشگاه برای دانشجویان بین‌المللی و گردشگران سلامت هوشمندسازی شود و تأکید داشت که:" داشبوردهای حوزه بین‌الملل نیز باید طراحی و توسعه یابند تا اطلاعات مورد نیاز برای مدیران در دسترس باشد."دکتر علامه نیز ضمن تأکید بر کارآمدی داشبوردهای مدیریتی به ویژه در حوزه آموزش، بیان کردند که سامانه مدیریت کلاس‌ها و ظرفیت‌های سالن‌ها بهینه‌سازی شده است و دانشکده‌ها اکنون می‌توانند به‌صورت یکپارچه در بستر سامانه سیپاد از فضای آموزشی موجود مطلع و استفاده کنند.
در ادامه، دکتر ترابی، رئیس دبیرخانه هوشمند و میزخدمت دانشگاه ضمن ابراز تشکر از تلاش‌های صورت گرفته در حوزه فناوری اطلاعات، اظهار داشت: "در بسیاری از دانشگاه‌ها ما به عنوان یک واحد ویژه شناخته می‌شویم؛ مشابهی در حوزه‌های دیگر نداریم. خدمات ما هم از نظر عملیاتی و هم از نظر زیرساختی، بی‌نظیر است."
همچنین دکتر محمود تارا، عضو شورا و هیأت علمی بیمارستان قلب شهید رجایی تهران ضمن اشاره به سه چالش و نگرانی اصلی حوزه فناوری اطلاعات شامل جذب و نگهداشت منابع انسانی، زیرساخت‌های ضعیف و مشکلات در امنیت و پشتیبانی داده؛ بر ضرورت برنامه‌ریزی و مشاوره با افراد صاحب نظر برای موفقیت‌های بیشتر تأکید کرد.
دکتر رئیس‌کرمی ضمن تشکر از حضور و مشارکت فعال اعضاء، جمع‌بندی و مصوبات نشست را ارائه داد و پیشنهاد تهیه و ارائه برنامه جامع چهارساله آتی دانشگاه در حوزه فناوری اطلاعات را برای نشست بعدی شورای IT مطرح کرد. همچنین، خواستار این شد که متن برنامه قبل از برگزاری جلسه در اختیار اعضای شورا قرار گیرد تا با آمادگی بیشتر وارد بحث و تصمیم‌گیری شوند. 

 

  • کد خبر : 297023
محمد امیری
تهیه کننده

محمد امیری

تصاویر

شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران: گام نخست در دوره جدید برای تحول دیجیتال شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران: گام نخست در دوره جدید برای تحول دیجیتال شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران: گام نخست در دوره جدید برای تحول دیجیتال شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران: گام نخست در دوره جدید برای تحول دیجیتال شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران: گام نخست در دوره جدید برای تحول دیجیتال شورای فناوری اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران: گام نخست در دوره جدید برای تحول دیجیتال

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه